Säkerhetsskåp eller säkra skåp?

Vi får ofta frågan från våra kunder (framförallt skolor) hur deras många datorer, surfplattor och smartphones bör förvaras för att de i möjligaste mån ska kunna undvika att få dessa stulna. En del tror att ett säkerhetsskåp kan vara den bästa lösningen. Vissa har till och med funderat på att köpa in och modifiera vapenskåp. Problemet med sådana skåp är att de ofta ska monteras fast i ett specifikt rum. Men som användare vill och behöver man ha nära till sina prylar, och det bekvämaste är ju att till exempel eleverna själva kan hämta ut sin enhet.

Dessvärre har det visat sig att denna lösning inte alls är speciellt säker. Ett säkerhetsskåp går idag att öppna med verktyg som kan köpas för en billig peng. Och om rummet där skåpet är monterat har fönster kan man inte heller räkna med att få ersättning från sitt försäkringsbolag om man skulle råka ut för en stöld.

 

Vad säger försäkringsbolagen?

Många försäkringsbolag rekommenderar istället att datorer och plattor förvaras i ett säkert rum, ett ”rum i rummet”. Detta utrymme ska vara låst och sakna fönster, gärna med en dörr och väggar som är svåra att forcera. Tanken med detta är att fördröja och försvåra en stöld. Om en tjuv bryter sig in på till exempel en skola går larmet, och då har tjuven inte lång tid på sig att ta sig fram till och igenom ytterligare en dörr för att komma åt de stöldbegärliga datorerna, surfplattorna etc.

Vår erfarenhet är att datorer, surfplattor och smartphones som är förvarade på detta sätt mycket sällan blir stulna i samband med inbrott. Dock kvarstår de problem som uppstår när enheterna ska användas, det vill säga att de är svåra att flytta till elevernas klassrum. Med hjälp av en iPad- eller datorvagn kan man enkelt rulla iväg hela vagnen med klassens alla surfplattor eller datorer. Och har man inte glömt att koppla in laddsladdarna dagen innan så är alla enheter dessutom fulladdade!

 

En annan sak

Någonting många känner igen är att nätadaptrar och sladdar verkar ha vingar. De försvinner betydligt oftare än surfplattor och datorer. Detta beror antagligen på att de är lättillgängliga och enkla att ta med sig, och eftersom alla är likadana är det lätt att glömma var man tog dem och vips så är de borta. Att ha en klassuppsättning iPads och efter ett år bara en handfull laddare kvar är inte alls ovanligt.

Zioxis lösning på detta bekymmer är att gömma både nätadaptrar och sladdar bakom en fastskruvad plåt inne i skåpen och dessutom fästa sladden med buntband. På så sätt kan ingen ”råka” få med sig en nätadapter eller sladd. Räknar man på det så kan en vagn faktiskt betala sig på bara några år på minskat nätadapter-svinn.

 

Att tänka på vid val av förvaringslösning för din skola:

Vilka försäkringar har vi?
Hur ska surfplattor/datorer laddas?
Hur ska surfplattor/datorer förvaras på ett säkert sätt?