Möblera för en spännande lärmiljö

Albins Folkhögskola är en av många skolor som valt möbler från Zioxi. Vi har träffat Jonas Borgström, Biträdande rektor och IT-ansvarig, på skolan för att prata om deras digitala resa. Under 2012 flyttade Albins Folkhögskola in i nya lokaler som de själva fick vara med och utforma, och i höst fortsätter renoveringen. Önskemålen var många och mycket grundade sig i de digitala möjligheterna – och utmaningarna.  Här berättar Jonas hur Albins Folkhögskola använder sina Zioxi-möbler samt hur möblerna kan främja undervisningen, både för elever och lärare!

 

NYA MÖBLER PÅVÄG

Albins Folkhögskola har sedan 2014 använt Zioxis laddskåp för iPads och till hösten har de nu även beställt de populära t41-borden med tillhörande laddhubbar. Zioxis t41-bord är flexibla och hjulen gör dem mycket enkla att flytta. Bordens flexibilitet gör det möjligt att placera dem på flera olika vis, till exempel var för sig eller som en cirkel. Med de nya möbler kommer Albins Folkhögskola inledningsvis att möblera 4-5 klassrum.

– Våra elever ser verkligen fram emot de nya möblerna och jag tror det kommer både underlätta och stärka vår undervisning. Samtidigt vill vi också avvakta och inte välja alla nya möbler på en och samma gång. Det är viktigt att låta elever och lärare känna in sig i miljön så att vi vet vad vi faktiskt behöver för att kunna skapa bästa möjliga förutsättningar för lärande, säger Jonas.

 

SPÄNNANDE LÄRMILJÖ

Den pågående renoveringen kommer bland annat ge tillgång till en större sal som med hjälp av en smart vikvägg kan delas av och på så vis bli två klassrum. Vidare berättar Jonas att det känns spännande med de nya borden som möjliggör stor variation av hur man kan sitta i klassrummet.

– Detta gör även att lärare kan driva undervisningen på ett mer nytänkande och kreativt sätt. Till exempel ser vi idag att de mer traditionella möblerna begränsar undervisningens flexibilitet. I många av våra klasser arbetar eleverna till stor del i grupper. Vi tror att grupparbetet kan stärkas genom att vi på ett enkelt sätt kan flytta de nya möblerna till runda konstellationer när så behövs, säger Jonas.

 

SNYGGARE FÖRVARING

Jonas påpekar även vikten av möblernas snygga och genomtänkta design. Även om han har varit på flertalet olika mässor och tittat på möbler för skolmiljön har Jonas inte sett några andra som nått upp till Zioxis nivå. Andra möbler som de har använt på skolan har heller inte erbjudit samma flexibla användning som vad de har varit ute efter.

– Det finns en enkelhet i Zioxis möbler som jag inte har sett i andra möbler tidigare. Möblerna är stilrena och håller väldigt hög kvalitet. Kvaliteten känns rent utav enastående i jämförelse med andra på marknaden, säger Jonas.

 

JONAS 3 TIPS VID VAL AV SKOLMÖBLER:

1. Analysera behov och önskemål hos elever och lärare.

2. Tänk flexibilitet och nytänkande i undervisningen.

3. Välj möbler som är enkla, smidiga och snygga – både praktisk användning och estetik är viktigt för en god skolmiljö.

 

Är du sugen på nya möbler från Zioxi? Men är osäker på vilka? Inga problem. Vi fixar studiebesök på en skola nära dig. Varmt välkommen att höra av dig till oss!