Vår resa mot smarta möbler

I början av 2000-talet började vi att leverera mer och mer datorer och iPads till skolor i Skåne. I takt med att intresset för MacBook och iPads ökade, började det även att dyka upp frågor om hur skolor skulle förvara och ladda dessa. I Sverige fanns det under denna tid endast importerade och dyra plåtvagnar, men så småningom började det även dyka upp svensktillverkade och billigare lösningar i form av skåp som påminde om de skåp som orkestrar använder för att transportera sina instrument. Gemensamt för de olika vagnarna var att de var opraktiska och faktiskt också ganska fula.

Våra första kunder

Ingen av dessa lösningar var speciellt uppskattade av våra skolkunder och vi ville heller inte rekommendera dessa. Men under sommaren 2014 hittade vi det engelska företaget ISIS Concept Ltd, som tillverkade skolmöbler och laddvagnar. ISIS möbler och laddvagnar hade en snyggare design och flera smarta lösningar och det dröjde inte länge förrän vi blev återförsäljare.

Våra befintliga skolkunder i Landskrona, Perstorp och Hässleholm var de första vi levererade iPads-vagnar till. Men intresset spred sig fort och redan några månader efter vår första leverans fick vi en förfrågan av en rektor på en skola i Sundsvall. Hon hade hittat ISIS-laddvagnar på vår hemsida och hon blev genast intresserad. Skolan i Sundsvall blev därmed den första skolan som vi levererade vagnar till som inte hade köpt sina iPads eller Mac-datorer av oss.

Mer än bara möbler

På Janssondata insåg vi att intresset för snygga och smarta laddvagnar var mycket större än vi anat och vi etablerade vår första ipadforvaring.se, speciellt framtagen för dessa produkter. Namnet ipadförvaring valde vi för att det var det vi trodde att vi skulle sälja, alltså ladd- och förvaringsvagnar för iPads. Vad vi inte visste då var att det skulle bli så mycket mer än så.
När terrorsekten IS växte sig allt starkare blev det tillslut ohållbart med namnet ISIS och vår engelska leverantör valde att byta till namnet Zioxi.

Intresset och behovet för laddvagnar ökar för var dag som går och idag är Janssondata en av Zioxis största internationella partners. Den allra största kundkategorin är skolor, men vård- och omsorgssektorn växer så det knakar då hemtjänst och sjukhus digitaliseras i rask takt. För precis som på skolor behöver alla telefoner, iPads och datorer på sjukhus och hemtjänst någonstans att förvaras och laddas när de inte används.

Men Zioxi är mer än bara möbler. Janssondata formulerade tidigt begreppet “smarta möbler” och det har Zioxi också börjat använda i form av “Intelligent Furniture”. Denna smarthet återspeglar sig både i deras möbeldesign, men också och kanske framförallt i hur de lyckas integrerar smart elektronik och smarta molntjänster i sina möbler. Med systemet onView kan man övervaka, kontrollera och styra många av Zioxis produkter och genom sin skärm kan man exempelvis se om skolans alla laddvagnar och datorer är inkopplade till laddning, om någon powerHub behöver laddas och vilka bord i ett rum som är lediga.